Historie

Brassband Breukelen werd onder de naam 'Muziekvereniging Breukelen' en als fanfare orkest opgericht op 21 september 1920. In die tijd waren er in Nederland alleen nog harmonie- en fanfare orkesten. Pas in de 60er jaren veranderde dat met de komst van de brassband. In korte tijd werd deze uit Engeland overgewaaide orkestvorm zeer populair. Omdat de vereniging constant moeite had met het vinden van saxofonisten werd in 1965 besloten om het fanfare orkest om te zetten naar een brassband en de naam te veranderen in 'Brassband Breukelen'.

Daarmee begon tegelijkertijd een succesvolle periode die tot op de dag van vandaag nog steeds voortduurt. Dirigent Dick van Mourik die in 1967 werd aangesteld leidde de band al snel naar de Superieure Afdeling en zorgde er voor dat vele talentvolle en jonge muzikanten hun weg wisten te vinden naar Breukelen. Na zijn afscheid in 1991 werd van Mourik opgevolgd door Jacob Slagter, die de band twee jaar zou dirigeren.

Met de aanstelling van dirigent Luuk Tuinstra in 1993 begon er een nieuwe periode met grote successen voor Brassband Breukelen. Onder zijn leiding werd voor het eerst vanaf 1994 deelgenomen aan de Nederlandse Brassband Kampioenschappen. Al na vier jaar werd Brassband Breukelen in december 1998 voor het eerst Nederlands kampioen in de 1e Divisie tijdens deze zogenaamde NBK. En dit werd nog eens herhaald in 2005.

In 2007 nam Erik Janssen het dirigeerstokje over van Luuk Tuinstra. Ook hij zorgde voor nieuw elan bij de band en opnieuw winst in de 1e Divisie van de Nederlandse Brassband Kampioenschappen in 2010.

Van augustus 2012 t/m december 2014 stond Brassband Breukelen onder leiding van Kees Kramer.

Momenteel staat de band onder leiding van Syde van der Ploeg.